Krukkeplanter
Startside Op Haven Bogsalg Kurser Foredrag Foreningen Link Søg

 

Op

Alle planter forefindes i Blomstergårdens parkanlæg om sommeren. Her er der mulighed for at følge de enkelte planters udvikling sommeren igennem. Her er der også en speciel afdeling med ca. 400 forskellige fuchsia, som vi ikke har medtaget nogle af her. Af tidsnød er der kun opformeret ganske få krukkeplanter i de senere år.

I oversigten findes bl.a. Abutilon, Agapanthus, Cestrum, Lantana, Plumbago, Solanum

Til top

Abutilon, på dansk klokketræ efter blomsternes facon, der kan minde meget om en skibsklokke. Kan opstammes som fuchsia og overvintres på en kølig, frostfri og lys plads om vinteren. Planter tiltrækkes i 10 cm potter og sælges først på sæsonen kun med gennemgående stamme. De fleste sorter kræver gentagne knibninger for at blive pænt buskede. 

Agapanthus, skærmlilje. Danner en roset af lange smalle blade, hvorfra der skyder lange stilke op med blomsterne anbragt i en skærm. Nogle arter er stedsegrønne og kræver lys om vinteren, andre visner helt ned og kan opbevares i mørke, tørt og køligt, men frostfrit. 

Aloysia triphylla (tidligere Lippia citriodora). Citronverbena. Træagtig plante med ru blade der dufter stærkt af citron. Små uanselige blomster i august-september. Overvintres frostfrit. Anvendes som krydderurt. 

Cestrum, hammerbusk. Busk, der beskæres om efteråret, når den sættes ind, for at den kan blomstre hele den følgende sommer. Overvintres lyst og køligt. 

- aurantiacum. Glatte blanke blade og gule blomster.

- purpureum. Lådne blade og mørkerøde blomster. Mest almindelige og mest blomsterrige variant.

Iochroma cyaneum. Busk med ranglet vækst. Violblå, rørformede blomster i klaser i juli-oktober. Opbevares i varm hus om vinteren. Alle dele af planten er giftig. 

Jacobinia carnea. Jakobinia. Er især velegnet til udestuen, hvor den kan stå hele året. Blomsterstandene er 10-12 cm lange, oprette og med talrige rosenrøde 5 cm store enkeltblomster. 

Lantana camara hyb. Ildkrone. Træagtige buske der ofte får blomster med varierende farver. Blomsterne er små, men sidder mange samlet i halvskærme. Den hører til de mest solelskende planter. Overvintres ved 8-10° C. 

Myrtus communis, myrte. Stedsegrøn busk med små blanke blade og små hvide blomster i juni-oktober. En lys placering fremmer blomstring. Overvintres ved 5-10° C. Vandes med kalkfri vand (regnvand). 

Plumbago, blyrod. Stedsegrøn busk med ranglet vækst. Skal bindes op eller klippes hårdt tilbage hvert efterår. Overvintres lyst ved 5-10° C. 

- auriculata. Lette, enkelte lyseblå blomster i halvskærme.

- capensis alba. Lette, hvide blomster i halvskærme.

Punicea, granatæble. Løvfældende busk, der overvintres ved 2-6° C. Solrig og lun plads i haven om sommeren. 

- granatum ‘Nana’. Halvfyldte, orange blomster. Lav, kompakt form.

Salvia elegans. Ananassalvie. Ca. 1 m høj busket plante med lancetformede, ru blade, der dufter af stærkt af ananas. Dybrøde læbeblomster sidst på sommeren. Krydderurt. 

Solanum. Karoffelblomstfamilien. Tilhører natskyggefamilien som kan have giftige frugter. Blomsterne minder om blomsterne på kartofler og tometer. 

- jasminoides. Stedsegrøn slyngplante med hvide blomster. Overvintres køligt.

- rantonnetii. Træagtig solanum med blå blomster med gul øje. Lange skud klippes tilbage, medens korte skud kun beskæres moderat, da de er blomsterbærende. Skæres tilbage om efteråret og overvintres frostfrit.

Sparmania africana. Stuelind. Træagtig busk med store hårede blade. Velegnet til frostfri vinterhave. Blomstrer med enkelte, hvide blomster i toppe i december-februar. 

Tibouchina urvilleana. Stedsegrøn, meget ranglet busk. Store fløjlsagtige blade og store, enkelte, blå blomster sidst på sommeren. Overvintres ved 8-12° C. Surbundsplante. 

Til top

Senest opdateret: 04. juni 2014.

 
Send e-mail på info@blomstergaardenvedviborg.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.