Anden Frugt
Startside Op Haven Plantesalg Bogsalg Kurser Foredrag Foreningen Link Søg

 

Op

Siden er opdelt i Abrikos, FerskenFigen, Kvæde, Mandel, Mirabeller, Mispel, Morbær, Japansk Pære og  Vinranker. 

 

Abrikos

Nancy. Bedste abrikos til danske forhold. Stor frugt, orangegul med rød solside, selvbestøvende.

'Orangerød' Ferskensbrikos med meget store gylden orangerøde frugter, ultimo juni - juli, selvbestøvende.

 

Fersken

Birkjær. Storfrugtet med god smag. 

John Rivers

Mami Ross

Pippi

Roter Veinberg Phirsh

 

Til top

Figen

Plantes frit på havens luneste sted eller i spand til overvintring indendørs. Selvbestøvende. Friske frugter er søde.
Sommerfrugter modner samme år, vinterfrugter fryser bort på friland. Kan beskæres og formes.

Vi har indsamlet danske kloner af figen, som vi opformerer til salg.

Precose de dalmatie. 
Bornholmsk Figen
Brown Turkey

 

Kvæde

Fuglebjerggård

Ekmek pærekvæde

Jystrup Præstegård

Lescowitz. Middelstor, bred æbleform.

Marienborg. fra statsministerboligen Marienborg.

Portugisisk Pærekvæde. Rigtbærende sort, velegnet til kvædebrød.

Ronda æblekvæde

Vranja

Ananaskvæde. Stor tornet busk med ferskenfarvede blomster

 

Mandel

Prunus amygdalus. 3-6 meter højt træ, der kræver en bekyttet og lun plads. Mandlen er i familie med blommer og kirsebær og frugten ligner en blomme, men det er frøene inde i stenen der udnyttes. Blomstrer med hvide til lyserøde blomster før løvspring. Mandel kræver mere varme end f.eks. abrikos og fersken for at kunne udvikle frugter.

Til top

 

Mirabeller

Aprimira

Blomstergårdens gule

Carlsen Skjødt

First

Magda Jensen

Nancy. Rund-oval mirabel. lysegul-stærkgul med røde punkter og pletter på solsiden. Mørkere kød, fast sød, aromatisk, løsner let fra stenen. Sidst i august.

Precose

Unika

Rosinblomme

 

Kræger

Gul Krikon

Himbergs Krikon

King of Damson

Liselund Krikon

KU's Pometets Kræge

Silvast Krikon

Skovvang

Suistamo blå Krikon

Ørslev Kloster kræge

 

Morbær

Morus nigra. Lille træ, der kræver en lun plads. Frugterne har en krydret, sødlig smag og er udmærkede til spisebrug, men kan også anvendes til syltetøj, kompot, saft og vin.

Vi har indsamlet danske kloner af morbær, som vi opformerer til salg.

 

Japansk Pære 

Æble / pære krydsning.Sødlig smag. September-oktober. Beskyttet vokseplads.

 

Mispel

Mespilus germanica. Hårdfør lille træ eller busk med strålende efterårsfarve. Frugterne er 2-4 cm, svagt pæreformede og åbne i spidsen og bitre. Ved overmodning eller let frost bliver de bløde, saftige og spiselige, men bruges også til gele og marmelade.

 

Sødrøn

Burka Store, rødebrune, søde bær. Krydsning ml.Sorbus auc. og Sorbus aria.xAronia ca. 2 m høj.
Dessertnaja Middelstore, mørkrøde søde bær. Krydsning ml. Sorbus ’Likjornaja’ og Mespilus. 1,5-2 m høj.
Granatnaja Store, mørkerøde bær. Krydsning ml.Sorbus auc. og Crataegus sang. 3-5 m høj.
Krasavica Store(1,5cm), orangerøde bær. Krydsning ml.Sorbus auc. og Pyrus. 3-6 m høj.

Likjornaja Sorte, søde bær. Krydsning ml. Sorbus auc. og Aronia melanocarpa. ca. 2 m høj.

Hjertenød, valnød

Hjertenød Juglans  ali. cor. 'Imshu' hjertenød med spiselige hjertenødder

Valnød Juglans regia 'Fernor'

Valnød Juglans regia 'Broadview'

Valnød Juglans regia 'Buccaneer'

Valnød Juglans regia 'Saida'

Spisekastanie Castanea


Krydsninger

Crataemespilus grandiflora Retteligt X Crataemespilus grandiflora. Frøkydsning mellem Mespilus germanica (mispel) og Crataegus laevigata (tjørn). Dens nærmere oprindelse og årstal kendes ikke.
Træet bliver et lille velformet træ, der er fuldt hårdfør. Blomsterne er enkelte, hvide.
Frugten er brun, knap 2 cm og minder om mispel (aberøv).
 

Pyrocydonia danielli Planten er opstået ved podning af en pære ‘Wiliams Bon Cretien’ på Cydonia oblonga (kvæde) - altså en podnings hybrid (podningskimære). 
Træet
er er med noget busket vækst op til 5 meter høj. Den trives på sandjord såvel som mere leret jord med et neutral ph. Trives bedst i fuld sol og halvskygge. Velatablerede planter tåler en del tørke. Selv om blomsterne er både han og hun er den ikke selvbestøvende. Blomsterne bestøves af bier. 
Frugten anvendes rå eller i husholdningen. Vores leverandør beskriver den som æbleagtig. Fuldmodne frugter er skøre og saftige med en duft som pærer med en kvalitet som mostpærer. 

Pyronia veitchii Krydsning mellem Cydonia oblonga ‘Portugal’ (Portugisisk pærekvæde) og Pyrus communis ‘Bergamotte Esperen’ (pære ‘Esperens Bergamotte’). Podninger af begge modertræer kan ses i Blomstergårdens Pomet.
Træet
er busket, op til 5 m høj. Trives på såvel sandet som noget leret jord med en neutral til let kalkholdig ph. Blomsterne er hvide og op til 5 cm og tvekønnet og bestøves af insekter.Blomstrer i maj-juni men kan undertiden også blomstre noget om efteråret.
Frugten
kan bruges rå eller som køkkenfrugt. De ligner små pærer og har en fin duft, når de er fuldmodne. Normalt er de uden frø.

Sorbopyrus Retteligt X Sorbopyrus auricularis. Opstået før 1610 som krydsning mellem en pære og en røn. Man mener det er en krydsning mellem Pyrus communis (alm. vild pære) og Sorbus aria (sølvrøn). Sorbopyrus findes i mange botaniske haver, men er aldrig blevet dyrket for sine frugter. Et træ med sortnavnet ‘Shipova’, som er introduceret fra Beograd, Jugoslavien i 1959, er identisk med x sorbopyrus. Sorbopyrus kendes også navne som “Pyrus malifolia”, “Pyraria malifolia”, “Sorbus bollwylleriana” og “Bollwilleria auricularis”. 
Træet får med med tiden en rund, busket krone. Det er fuldt hårdført og kan blive op til 9 meter høj efter ca. 100 år. Den foretrækker en solrig plads i en veldrænet, humusholdig jord. 
Frugten
er rundagtig, pæreformet og ca. 5 cm lang. Farven er som moden dyb gul med en flot orangerød kind på solsiden. Fugten anvendes rå eller kogt. Kødet er gulligt,tørt og sødt. Frugten har en behagelig duft, når den er moden.

 

Til top

 

Vinranker i Blomstergårdens samling

Aurora. Sund og hårdfør. Store klaser med mellemstore gulgrønne velsmagende druer, som også er velegnet til fremstilling af hvidvin. Trives på varm og lun plads i fuld sol ved sydmur eller i drivhus. Moden i september.

Frankenthaler. Sund og hårdfør. Store klaser med blårød druer, spisedrue eller til vin. Plukkes ved fuldmodenhed i drivhus i september / oktober.

Himrod. Sund og hårdfør vin med kraftigt rankende skud. Lange, lidt løse klaser med middelstore gulgrønne kerneløse druer med sød muskatsmag, spisedrue eller til vin. Trives på varm og lun plads i fuld sol ved mur eller i drivhus. Plukkes ved modenhed i september-oktober. I drivhus i august.

Leon Millot. Sund og meget resistent. Den mest sikre, sunde drue til hobbyvin­gård. Druerne kan hænge længe uden at rådne. Små klaser med små blå druer. Lille spisedrue, god til køk­kenbrug og fin til rødvin. Meget frodig - kræver en del sommerbeskæring. Mo­den sent i oktober på friland, august/september ved sydmur eller drivhus.

Mareshal Foch. Sund og meget hårdfør. Særdeles rigtbærende med små meget blå druer. Velegnet til fremstilling af rødvin. Trives på solåben og lun plads frit udplantet i haven og modner i oktober. Ved mur moden i september.

Rondo Sund. Middelstore, mørkeblå druer, god spisesdrue med tykskal. Bedste rødvinssort til danske forhold. Bestøvningssikker. Frodig og nem plante med let hængende vækst, der får flot efterårsfarve. Moden i starten af oktober på friland.

Scheuler. Sund og hårdfør vin med dekorativt løv på kraftigt rankende skud. Store klaser med ret store blåduggede druer med mild muskatsmag. Trives på varm og lun plads ved sydmur eller i drivhus. Modner på ved mur i september, i drivhus i august.

Vanessa. Rød drue

 

Til top  Senest opdateret: 6. februar 2023.

Send e-mail på info@blomstergaardenvedviborg.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.